Hódmezővásárhelyi aikido

A Hódmezővásárhelyen az aikido edzések 2003 elején indultak meg a Szántó Kovács János Általános Iskolában. A kezdetek kezdete Székkutasra tekint vissza, ahol is három lelkes ember - kik addig többnyire a doshinkan karate felé fordították figyelmüket, de idővel belekóstoltak az aikidoba – úgy döntött ideje az aikidot terjeszteni a hódmezővásárhelyi térségben is. A három aikidoka egyike, Héjja László a székkutasi dojo-n belül folytatta az oktatást, a nagymágocsi edzőterem falai között Hegedűs László vette át a tanítást, a hódmezővásárhelyi edzések vezetését pedig Ráhai József kezdte meg.
A klub első edzésén még csak Ráhai sensei és Hegedűs László, illetve pár régebb óta gyakorló tag vett részt. A második foglalkozáson azonban már bővült a tagok köre, többek között a mai dojo vezetésében elnöki feladatokat is ellátó férfi, a mára egy danos, Kovács Némedi Zoltán. Az idő előrehaladtával egyre több emberhez jutott el az aikido híre, s így 10 alapító taggal büszkélkedhetett a klub végül, köztük öt dan fokozatú, illetve a még tanuló szintnek számító - kyu nevet viselő - övvizsgát is tagjaink többsége sikerrel letette.
2005-ös évben vált hivatalos egyesületté a klub (Hódmezővásárhelyi Budo SE), amely 2006-ban székhelyét áthelyezte a Varga Tamás Általános Iskolába, s ott zajlottak tovább edzéseink. További három év elteltével a klub rálelt edzéseinek máig is otthont nyújtó épületére, a Táltos Általános Iskola falai között. Edzéseink kezdetén a tagok száma nem volt jelentős, de idővel bővült, mára viszont tevékenységünk részét képezi kezdő és haladó edzések lebonyolítása, illetve edzőtáborok megrendezése. Az idei évben alapításunk 10. évének ünnepléseként, egy napos tábort rendezünk a Németh László Iskolában. Működésünk további része az évente megrendezésre kerülő Nagy Sportválasztón való aktív jelenlét, illetve a hódmezővásárhelyi és térségi rendezvényeken való bemutatók, valamint az országos szintű edzőtáborok látogatása. Külön kiemelendő továbbá, hogy vezetőink éves szinten nyerték el az év aikidosa címet, mely a tevékenység, rátermettség, a kiemelkedő ismeretek jelképe. 2008-ban Héjja László sensei büszkélkedhetett ezzel a címmel, 2010-ben Ráhai József nyerte el a megtisztelő titulust, 2012-ben pedig Kovács Némedi Zoltán bizonyult megfelelőnek ezen kitüntetésre. Az egyesület 2008-ban részt vett a Nemzeti Aikido Szövetség Magyaroroszág megalapításában, amely a Márton Imre 5. danos mester technikai irányításával működik.